måndag 17 januari 2011

Den trista sjukhusmaten är en evig följetång

Maten på sjukhusen smakar inget vidare. Många patienter klagar över den trista och smaklösa maten. I samband med att Stockholms läns landsting gjorde en ny upphandling med det stora matföretaget Sodexo var det meningen att maten skulle bli apptitligare än tidigare. Visserligen byttes de svarta matlådorna ut mot vita men det tycks inte ha hjälpt. Nu går Folkpartiets landstingsråd Anna Starbrink ut med en ny måltidsutredning.
Läs här
Det är en bra tanke att låta sjukhusmat lagas på plats. Säkert bidrar det till att maten blir smakligare och det är lättare att ta hänsyn till patienters olika önskemål. Det kan bli dyrare men i gengäld blir mätta och nöjda patienter säkert snabbare friska.

En valfrihetsreform när det gäller sjukhusmaten är att patienter nu får välja när det vill äta och från en matsedel. Att matsedlar introduceras först nu på svenska sjukhus är förvånansvärt. När jag födde barn i USA för snart fyrtio år sedan minns jag att jag fick in en matsedel. På den tiden låg man en vecka på BB. Så maten såg jag fram emot. Skönt att veta att om jag blir patient på landstingets sjukhus får jag välja mat. Det vill jag också kunna göra om jag finns på ett vård-och omsorgsboende.

3 kommentarer:

Kenneth Ohlsson sa...

Jag har varit mycket på sjukhus och tyckt maten var helt OK. Det finns olika synpunkter.

Kenneth Ohlsson sa...

Forts.

Om det kostar mer, vad skall man spara på istället? Det måste du kunna svara på.

Helena Bargholtz sa...

Tack för sina kommentarer.
Bra att höra att du gillar sjukhusmaten. Jag har bara hört negativa kommnetarer.

God vällagad mat behöver inte kosta mer. Är maten bra och patienterna äter den påskyndas deras tillfrisknande. Det minskar kostnaderna för vård och mdicin.