fredag 7 januari 2011

Carin Göring skriver hem

Ytterligare en bok jag hunnit läsa under julen. Den handlar om Carin Göring, maka till Hitlers närmaste man Hermann Göring. "Carin Göring skriver hem" av jurnalisten Björn Fontander (Carlssons) är fascinerande skildring av en kärlekshistoria mellan en svensk överklasskvinna och en av nazisternas största skurkar. Hon lämnar man och barn och en trygg tillvaro i Stockholm för att följa sin stora passion. De levde de första åren under knappa omständigheter i Tyskland och Sverige. Göring var dessutom periodvis morfininst och misshandlade henne då. Men de släpper aldrig taget om varandra. Nazisternas framgångar blev även deras. Och Carin utsågs av Hitler till partiets maskot.

Båda var charmerande men motbjudande i sin absoluta övertygelse som nazister. Carin var sjuklig och levde ett utsvävande liv som ledde till hennes för tidiga död innan nazisternas värsta vidrigheter avslöjades. Man kan bara spekulera i hur hon ställt sig till nazizsmen om hon fått uppleva judeförföljelserna och kriget. Att hon under sin tid med Göring var övertygad nazist framgår tydligt av de många brev hon skrev hem till sin avgudade mamma.

Göring var besatt av sin Carin även efter hennes död och ett nytt äktenskap. Han lät uppföra Karinhall med ett masoleum där Carin fick ligga till hon återfördes till Sverige efter kriget. Eller är hon verkligen begravd i Sverige? Författaren antyder att det är oklart om det verkligen är Carin som är begravd vid Lovö kyrka. Kanske har det skett en förväxling av lik i samband med att ryssarna skändade Carins masoleum vid krigsslutet. Boken slutar med ett spännande frågetecken.

Inga kommentarer: