måndag 14 april 2008

Tankar kring Engla

Vi är säkert många som inte kan släppa tankarna på Engla och vad hon kan ha fått uppleva sista stunden i sitt unga liv. Det är en mardröm för alla föräldrar att tänka på hur ens barn har utsatts för våld och ond, bråd död. Vad hjälper det att man får veta att det är ytterst ovanligt att män överfaller okända kvinnor när det händer mitt barn. Det har ändå hänt.

Mordet på Engla väcker också frågor. Är det rimligt att avslöja förövarens namn innan rättegången mot honom inletts? Nu talar ju allt för att det var han som förgrep sig på Engla. Men dömd är han ännu inte. Tills nyligen har det ansetts att namnen på brottslingar ska avslöjas först när dom fallit. Denna princip tillämpar media tydligen olika. Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen anger redan nu namnet medan t.ex DN väntar. Jag tycker md hänsyn till de anhöriga att man kan vänta.

Hur ska en sexualbrottsling behandlas i fängelset? Är det någon mening att försöka hjälpa honom med psykiatrisk vård? Ska han överhuvudtaget vistas i fängelset där andra intagna kommer att mobba honom. Sexualbrottslingar lär stå längst ned på stegen och bli hårt behandlade av sina medbrottslingar. Meningen med en human kriminalvård är att så långt det är möjligt rehablitera honom till ett nlormalt och drägligt liv. Det är nyggt tänkt men är det realistiskt. Jag önskar jag visste.

Inga kommentarer: