tisdag 15 april 2008

OS blir ingen propagandaframgång för Kina

Jag har tidigare i flera debattinlägg förespråkat en bojkott av OS i Kina. Kina borde aldrig ha fått de olympiska spelen. Att Kina därigenom skulle bli ett demokratiskt land som respekterar mänskliga rättigheter var vi många som inte trodde på. Förhopningar om att genom samtal och opinionsbildning få den hårdförde kinesiske presidenten Hu Jintao att ändra attityd till oliktänkande kineser har helt kommit på skam.

Nu blir spelen av i Kina och en större bojkott blir det inte, även om presidentetn i EUs ordförandeland vid tillfället, Nicolas Zarkosy, överväger att utebli invigningen. Så gör även Englands premiärminister Gordon Brown och Tysklands förbundskansler Angela Merkel .Men OS blir inte den propagandaframgång som kineserna räknat med. Det märks redan nu när demonstrationer och kravaller möter facklan med den olympiska elden runt om i världen.

Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikespolitiska talesman, liksom andra liberaler föreslår att alla närvarande svenskar, idrottsmän, politiker och åskådare ska bära ett vitt band för att markera sin avsky för Kinas kränkning av mänskliga rättigheter. Det vita bandet betyder sorg i Kina. Det är en bra idé.

Inga kommentarer: