lördag 5 april 2008

Har demokratin en chans i Zimbabwe?

Trots att oppositionen vunnit parlamentsvalet i Zimbabwe och även förefaller vunnit presidentvalet vill tydligen inte president Robert Mugabe släppa ifrån sig makten. Det är skrämmande när en av världens värsta diktatorer kämpar med alla medel för att behålla sin makt över ett land som han så hänsynslöst kört i botten. Zimbabwe har tidigare beskrivits som Afrikas kornbod. Nu har landet pga Mugabes vanstyre blivit ett av världens fattigaste med en skenande inflation, hög brottslighet och en skrämmande spridning av HIV.

Jag besökte Zimbabwe för några år sedan och blev beklämd över vad jag fick se och höra. De som kan lämnar landet med förhoppningar om en bättre framtid i t.ex. Sydafrika. Då fick jag också, som riksdagsledamot, träffa oppositionsledaren Morgan Tsvangirai i hans välbevakade hem. Han är en öppen, sympatisk och karismatisk person, beundransvärd i sin outtröttliga kamp mot Mugabe. Måtte det nu gå vägen för honom att bli president.

Det tragiska med Mugabe är att han började som en folkhjälte hyllad på sextiotalet också av många Afrikaengagerade svenskar, bl.a författaren Per Wästberg. Sedan gick det snett. En orsak lär enligt skvallret vara att han träffade en ny kvinna, som han gifte sig med. Hon lär ha ett mycket dåligt inflytande över honom och hans politik. Det är farligt med kvinnor som skaffar sig makt sängkammarvägen.

Inga kommentarer: