tisdag 8 april 2008

Mininstermordet av Gretelise Holm

BOK. Ministermordet är den lockande titeln på en deckare av den danska författaren och journalisten Gretelise Holm (Piratförlaget). Jag är förmodligen yrkesskadad för jag gillar bäst att läsa böcker med politisk anknytning. Denna deckare, som verkligen inte gör mig besviken, handlar om journalisten Karin Sommer, snart pensionär, som dras in i det komplicerade mordet på den kvinnliga danska integrationsministern. Boken rör sig på flera plan, i inflytelserika politiska kretsar, i högreståndsmiljöer och i Köpenhamns undre värld. Trådarna löper tätt mellan dem.

Det är en extra poäng att huvudpersonen Karin varken är vacker eller ung. Det gör henne trovärdig och sympatisk. Det finns också i boken kritik mot den hårda danska flykting- och invandringspolitiken. Att hon syftar på Venstre är uppenbart, men det hade känts bättre om hon inte kallat regeringspartiet för Liberalerna.
Gretelise Holm är en av alla dessa framgångsrika kvinnliga deckarförfattare, som kommit fram de senaste åren. De markerar en framgång också för jämställdheten

Inga kommentarer: