torsdag 27 oktober 2011

Gå hem och läs er historia Sofia

”Gå hem och läs historia!” är ett bevingat uttryck som myntades under 60-talets Vietnamdebatt av förre Folkpartiledaren Gunnar Helén. Det var vid ett möte med unga liberaler som Heléns tålamod tröt och han gav dem detta bestämda råd.

Synd att den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten, som jag uppskattar mycket, inte var påläst inför arbetet med partiprogrammet när det gällde partiets historia. Inledningen till det nya partiprogrammet är en felaktig historiebeskrivning. Hon ger en alltför positiv bild. Så kloka och framsynta var inte gammelmoderaterna när det t.ex. gällde rösträtt och jämställdhet. Tvärtom bekämpade man detta.

Kanske kan Sofia ursäktas med att historieämnet när hon gick den socialdemokratiska flumskolan inte var särskilt viktigt. Mina döttrar, jämnåriga med Sofia, lyckades aldrig fångas av historieundervisningen.

Jag, som hade historia som favoritämne, är glad över att Folkpartiets utbildningsminister Jan Björklund har betonat vikten av historieundervisningen i skolan.

Inga kommentarer: