onsdag 19 oktober 2011

Äldreboende eller arenor? Orimliga krav från fotbollsförbundet

Jag blev så upprörd när jag läste förra veckans nummer av Dagens Samhälle. Kommunerna oroas av de höga arenakostnaderna och vill dra i bromsen. Allt fler kommuner har vänt sig till Sveriges Kommuner och Landsting SKL och klagat över att föreningarna sätter hårt tryck för att få nya eller uppgraderade arenor. Fotbollen har mycket detaljerade regler för vilka krav elitarenorna måste uppfylla.

SKL vill som företrädare för kommunerna få idrotten att stå för mer av arenakostnaderna. Dessa uppgår till 60 -90 miljoner kronor.

Men fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell vill inte diskutera detta. Han råder de kommuner som på grund av fotbollens arenakrav får ökade kostnader att ta upp det i hyresdiskussionerna med föreningarna. Men, undrar jag, hur många små föreningar har sådana inkomster att de klarar av de höga hyror som de nya arenorna skulle kräva.

Detta handlar om viktiga prioriteringar. Ska skattepengar läggas på dyra arenor istället för på skola, vård och omsorg, som är kommunernas kärnuppgifter? Nej, det är inte rimligt att kommunerna tvingas bygga dyra arenor därför att fotbollsförbundet har så höga krav. Bra äldreboenden är viktigare än dyra elitarenor.

Inga kommentarer: