fredag 27 februari 2009

Skamliga stölder mot äldre kvinnor

Skäms, skäms och åter skäms, skrev Käte Diedrichsen nyligen i Lididngö Tidning med anledning av de vidriga stölder som äldre kvinnor utsatts för i Lidingö Centrum och som tidningen rapporterat om. Jag håller naturligtvis med henne. Jag blev så ledsen när jag läste att min gamla vän och partikamrat Ulla Almqvist var en av de drabbade.

Det är skrämmande att de som utför dessa stölder inte skäms eller ens tycks tänka på att det kunde vara deras gamla mammor som blev bestulna, att det finns så lite empati. Äldre kvinnor som brottsoffer görs inte synliga i någon större omfattning. Våld och övergrepp mot äldre är ett dolt och allvarligt samhällsproblem som måste uppmärksammas betydligt mer och som rymmer ett stort mörkertal. Äldre personer är betydligt mer oroliga än yngre för att bli överfallna, rånade eller ofredade.

Lidingö Centrum måste vara tryggt också för äldre kvinnor. Därför behövs fler synliga patrullerande poliser på gator och torg, också i Lidingö Centrum. Människor känner sig trygga när de ser poliser i området. Alliansregeringen genomför nu en storsatsning på fler poliser. År 2010 ska det finnas minst 20 000 poliser i Sverige. Det är en ökning med 2 500 på fyra år. Självklart måste några av dem finnas patrullerande i Lidingö Centrum.

Inga kommentarer: