fredag 13 augusti 2010

Jämställ vården i praktiken

Lika bra vård för kvinnor som för män är ett av de krav jag går till val på. Detta inneär bl.a. av kvinnors mediciner inte ska beräknas på mäns kroppar.Jag är inte ensam om detta krav. Den mycket aktiva 1,6 &2,6 miljonerklubben som, med Alexandra Chales i spetsen arbetar för kvinnors hälsa, lyfte denna fråga för flera år sedan. Också Liberala Kvinnor ifrågasätter i sitt valmanifest mannen som norm inom sjukvården.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg och Folkpartiet föreslår nu en aktuell och praktiskt användbar jämställdhetsplan som används i vardagen och omfattar både patientarbete och personalens villkor. Den innebär att vårdmottagningar tar till sig och analyserar könsuppdelad statistik för sin egen verksamhet och vid behov förändrar verksamheten. Handlingsplanen ska tillämpas för våld i nära relationer. De vårdmottagningar som uppfyller dessa krav får en särskild autorisation.

Ett jättebra förslag tycker jag och vill gärna vara med om att förverkliga detta.

3 kommentarer:

Micke sa...

Har du sett det här på faktoider? Jag menar det inte som kritik, bara ett tips. Mvh Micke

Niklas sa...

Eftersom kvinnor som bekant i genomsnitt lever 5 år längre än män, verkar det närmast som ett cyniskt och människofientligt förslag att vilja att kvinnornas hälsa skulle bli som männens. Bättre tvärtom, väl?
En falang med den människosynen förtjänar inte min röst i varje fall.

Som Micke påpekar är också tankarna om att läkemedel (andra än exv p-piller och prostatamediciner) bara skulle provas på personer av ena könet en myt och inget annat. Gör om, gör rätt.

Alvaro sa...

Som "micke" sa nedan, det verkar som att du går på val på en myt, eller om man ska vara ärlig en felaktighet. hur tänkte du här?