lördag 28 augusti 2010

Den romska saken är vår

Den franska regeringen med Nicolas Sarkozy i spetsen borde skämmas för det sätt som man behandlar utländska romer. Genom avvisningarna utsätts de för kollektiv bestraffning oavsett om de begått brott eller inte Skarp och välförtjänt kritik riktas nu från FN:s kommitté mot rasdiskriminering CERD. Läs en artikel i DN här.

Den romska saken är vår skrivr Maria Leissner, ordförande för delegationen för romska frågor och före detta partiledare för Folkpartiet. I en krönika i tidningen NU skriver hon om "de mentala indianreservat som de flesta av Sveriges romer förvisats till". Det finns "ett etniskt getto i ett liberalt samhälle, ett fattig-Sverige inuti välfärden, ett röstlöst Sverige inuti demokratin." Maria har helt rätt i att den romska saken är vår. Romer står utanför demokratin, det finns inte romska förtroendevalda och få röstar.

Svenskar är ofta mycket engagerade i bristen på mänskliga rättigheter runt om i världen och snabba på att fördöma dem. Men bristande mänskliga rättigheter för romer och tills nyligen samer väcker inte alls samma engagemang. Vad kan det bero på?

Inga kommentarer: