torsdag 18 december 2008

Justitieministern och julgardinerna

Varje onsdagsförmiddag träffas de borgerliga ledamöterna i riksdagens justitieutskott i regeringskansliet Rosenbad för information och diskussion om aktuella rättspolitiska frågor.
Det brukar vara intressant och givande. Ofta får vi då träffa justitieminister Beatrice Ask.

I går suckade hon lite över den annalkande julen och allt som skulle hinnas med inför den. Hennes mamma hade ringt och frågat om hon hängt upp julgardinerna. Det hade hon inte och mamma skulle komma om några dagar. Jag replikerade att jag tyckte att detta kunde väl mamma hjälpa henne med.

Men detta har en djupare dimension. Ställer kvinnor fortfarande för stora krav på sig själva att alltid vara duktiga och uppfylla omgivningens förväntningar i alla avseenden? Och om förväntningarna kommer från den egna mamman är det då ännu svårare att stå emot?

Även om man är landets justitieminister är man också en skötsam dotter. Julgardiner är nog aldrig ett problem för en manlig justitieminister. Det är svårt med jämställdheten så länge män och kvinnor upplever så olika förväntningar på sig. Kvinnor måste lära sig att släppa taget om förväntningarna. Det gäller även mig själv.

När Bea gick bad jag henne hälsa sin mamma att vi anser att hon är en duktig justitieminister. Då blev hon glad.

Inga kommentarer: