söndag 29 november 2009

Trevligt att vara folkpartist i dessa dagar

Jag får ideliga gratulationer till regeringens nominering av Ceciliua Malmström till ny EU kommissionär. Och att hon är föreslagen för en riktigt tung portfölj gläder många, uppenbarligen inte bara folkpartister.
Jag är naturligtvis stolt och glad över Cissis framgångar. Att hon kommer att få ta sig an polissamarbete, droger, gränskontroll-och migrationsfrågor är ett resultat av Sveriges framgångar med det s.k Stockholmsprogrammet som nu är nästan i hamn i EU. I mitt uppdrag i riksdagens justitieutskott har jag följt arbetet med den rättsliga delen av programmet.
Polissamarbetet inom EU måste bli mycket bättre än idag. Över 1000 kriminella grupperingar verkar inom EU, enligt Europol. Folkpartiet vill därför ha ett europeiskt FBI, en gemensam operativ polisstyrka med stora befogenheter. Konstigt nog vill inte andra medlemsländer ha detta. Och Cecilia måste som kommissionär arbeta för hela Europas intresse. Den svenska regeringen nöjer sig med att tala om en gemensam europeisk polis med stora befogenheter. Det återstår att se hur långt det räcker.

Inga kommentarer: