fredag 4 december 2009

Mäns prostataproblem måste uppmärksammas mer

Prostatacancer är ett mycket uppmärksammat problem. Det gäller däremot inte ett annat problem som drabbar många män nämligen prostataförstoring. Förstoring av prostatakörteln är vanlig hos män när de blir äldre. Ungefär varannan man som passerat 70 år har besvär av sin prostataförstoring. Prostataförstoring och prostatacancer kan uppträda samtidigt. Prostatacancer kan även göra att prostatakörteln förstoras och symptomen för de båda sjukdomarna kan likna varandra.

Även prostataförstoring kan medföra lidande för den drabbade och hans familj. Därför måste också detta problem uppmärksammas i högre grad än idag.

I riksdagens frågestund torsdagen den 3 december ställde jag därför en fråga till socialminister Göran Hägglund om han är beredd att verka för att undersökningar av förstorad prostata underlättas.

Han tackade för att jag väckte frågan, därför att den är stor och män i allmänhet inte talar om de här problemen.

För mig är detta en jämställdhetsfråga. Bröstcancer och mamografi får stor uppmärksamhet, inte minst genom rosa bandet kampanjen. Prostataproblem kommer i skymundan. Fler, både män och kvinnor, måste tala öppet om detta. Det blåa bandet, som påminner oss om prostataproblem, måste bli lika synligt som det rosa.

Inga kommentarer: