tisdag 20 januari 2009

Madame de Pompadour av Herman Lindqvist

Madame de Pompadour. Intelligens skönhet makt. Så kallar Herman Lindqvist sitt senaste historiska epos (Albert Bonniers förlag).

Jag vill genast framhålla att det är en mycket roande bok att läsa, särskilt om man som jag är intresserad av kvinnor med makt, levande eller döda. Intelligens och skönhet medförde Madame de Pompadour, född Jeanne Poison, när hon flyttade in i Versailles för att bli kung Ludvig XV: s offentliga älskarinna. Makten skaffade hon sig snart genom att göra kungen, som mest var road av jakt och förströelse, helt beroende av hennes råd. Trots sin omätliga rikedom och ett liv i lyx, arbetade hon ständigt med rikets problem, inte minst de två stora europeiska krig som Frankrike drogs in i. Hon var inte framgångsrik. Hennes råd till kungen ledde till dåligt utgång för Frankrike. Hon blev hatad, själv en borgardotter, bland borgarna och hon lade grunden till den franska revolutionen 1789.

Herman Lindqvist rosas och risas för sina historiska skildringar. Men det ovedersägligt så att han tillsammans med Jan Guillou har återuppväckt intresset för historia. Det är lovvärt.

Inga kommentarer: