fredag 27 januari 2012

Raoul Wallenberg - vår tids hjälte

I dag uppmärksammas särskilt Förintelsen. På Lidingö kaller vi dagen för Raoul Wallenbergs dag därför att han har en särskild ankytning till Lidingö. Hans mormor och morfar hade sitt sommarhus i det vackra Kappsta. Raoul föddes där 1912,då hans mamma blivit änka.

Numera finns inga hus där. Området är ett naturvårdsområde med underbar prakt av vitsippor på vårarna. Det enda som påninner om Raoul är ett rött staket för att markera tomten. Och en avgjutning som anknyter till den portfölj där han hade skyddspass. Den ser lite malplacerad ut mitt i naturen men symbolvärdet är starkt. Samma gäller statyn i Lidingös lilla stadspark, som visar utsträckta händer som tar emot pass märkta med tre kronor. Dessa två minnesmärken är betydligt bättre än en konventionell byst.

Varje år uppmärksammar Lidingö Stad denna dag. I år firas ju 100 års jubileum med extra uppmärksamhet. EU minister och Folkpartisten Birgitta Ohlsson talade gripande i Stadshusets fullsatta foajé. Hon delade också ut pris till några elever i Lilla Högsätra skola.

En av mina insatser på kommunalpolitiker var att genom en motion genomdriva att en väg skulle uppkallas efter Raoul Wallenberg. Det satt hårt åt. Man menade att man kan inte uppkalla en väg efter någon som man inte med säkerhet vet är avliden. Men till slut gick den igenom och nu bär den lilla vägen in i Kappsta Raoul Wallenbergs namn. Det är jag glad över.

Inga kommentarer: