söndag 22 januari 2012

Subventionerade taxiresor för minskad privatbilism och fler jobb

I dag träffade jag Gerhard Nagler på en brunsch hos gemensamma vänner. Gerhard är grundare av Svenska Helsingforskommittén, numera Civil Rights Defenders. Vi kom att prata om trafikproblemen i Stockholm. Han efterlyste en modell som i New York där det finns en stor mängd taxibilar som relativt billigt kör dig. I centrala N Y ser man knappast några privatbilar. På samma sätt menade han att privatbilismen i Stockholms innerstad borde kunna minskas.

Jag håller med honom. När vi diskuterar tunnelbana,spårvagn, buss, spårbilar och cykel som alternativ till privatbilismen så ska man naturligtvis också ta med taxi. Taxibilar kör ju numera i allmänhet miljövänligt på biogas och diesel. För många är det också det bekvämaste sättet att förflytta sig.

Men det är dyrt. Därför menar jag att taxiresor i likhet med kollektivtrafik borde kunna subventioneras. Då skulle säkert allt fler låta den privata bilen stå för att ta taxi i stället. Det skulle dessutom skapa fler jobb för taxiförare som ofta rekryteras bland invandrare.

Regeringens skäl för att pröva sänkt restaurangmoms är ju att det förhoppningsvis skapar fler jobb. Samma resonemang borde gälla för subventionerade taxiresor. Kontentan skulle bli minskad privatbilism i Stockholm och fler jobb. Visst vore det värt att prövas.

Inga kommentarer: