onsdag 4 januari 2012

Apoteksreformen en framgång

Min dåvarande granne Torsten var våren 2006 apotekare, arbetslös i Sverige, men med jobb som apotekschef i Norge. Han veckopendlade till familjen på Lidingö. Det var påfrestande både för honom och familjen. Han blev sjukskriven och konstaterade att apoteksmonopolet berövade honom möjlighet till ett jobb i Sverige. Sverige var då ett av tre länder som hade detta monopol. De två andra var Nordkorea och Kuba. Så vi var i "fint" sällskap.

Skriv om detta uppmanade jag Torsten, som följde mitt råd. Det blev artikel i Svenska Dagbladet och kanske det var denna som drog igång debatten vilken ledde till att den nya alliansregeringen med framför allt Göran Hägglund (kd) lyckade avreglera eller som man hellre säger omreglera apoteksverksamheten. Även Folkpartiet och Barbro Westerholm var mycket pådrivande.

Apoteksrevolutionen har gjort livet enklare konstaterar ledarskribenten Johan Ingerö i dagens Svenska Dagblad.

Visst är det så. Även om några missförhållande präglar verksamheten som t.ex. att man inte alltid vet vilka apotek som har de mediciner man behöver, så har reformen ändå blivit framgångsrik och uppskattad.

Visserligen förklarar Vänsterpartiet att man vill återinföra monopolet. Självklart med tanke på samhörigheten med Nordkorea och Kuba. Tack och lov förefaller v vara ensam om detta.

Hur det gick för min granne Torsten? Han fick omgående jobb i Stockholm.

Inga kommentarer: