söndag 7 mars 2010

Saknar riksdagsledamöter inflytande?

Jag lyssnade i morse på Godmorgon Världen, mitt favoritprogram i radion och absolut nödvändigt för mig. Då intervjuades den moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, som inte ställer upp i höstens val.

Hon är besviken över att enligt hennes mening riksdagsledamöter saknar inflytande och helt styrs av regering och partiledning.

Visst kan det vara svårt att som enskild ledamot få gehör för sina frågor. Men som riksdagsgrupp känner jag att vi folkpartister har ett inflytande. Inget folkpartistiskt statsråd kan komma till gruppen och kommendera oss till vissa ställningstagande. Tvärtom, vi gör klar att om vi inte delar regeringens uppfattning kan vi inte försvara den för väljarna. Så statsrådet får ta tillbaka frågan till regeringen och återkomma med ett för oss mer smakligt förslag. Men vanligen har våra statsråd en bra liberal kompass och kan i förväg bedömma vad som går hem i gruppen.

Men Anne-Marie kan väl vara nöjd? Hon är ju upphovskvinna till det nu så hett debatterade RUT-avdraget. Fast det föreslog hon innan hon blev riksdagsledamot.

1 kommentar:

Magnus sa...

Innebär det att fp:s ledamöter har då fria händer att rösta för ett erkännande av Folkmordet 1915och inte behöver följa partipiskan? Om det stämmer vad du påstår här så kommer åtminstone Fredrik Malm, Gulan Avci och Erik Ullenhag att inte tvingas rösta emot ett erkännande på torsdag.

Jag var under intrycket att alla allianspartier hade lagt sig pladask för moderaternas och UD:s direktiv, men det är glädjande att höra dig säga att ni har fria händer så att Malm & co kan stå för det de tror på.

Tack!