tisdag 12 januari 2010

Valövervakar i Ukraina

På torsdag far jag tillsammans med en grupp andra riksdagsledamöter till Ukraina för att övervaka valet på söndag. Vi gör det på uppdrag av OSSE, organisationen för fred och säkerhet http://www.osce.org/ Under åren 2003-06 övervakade jag som ledamot i Europarådet flera val, i Georgien, Azerbadjan och Serbien.

Valet blir spännande. Enligt dagens Svenska Dagblad är revansch nära för den tidigare uträknade topppolitikern Viktor Janukovitj. Hur det ska gå för den tredje toppkandidaten Julia Timosjenko med den blonda flätan runt huvudet? Hon lär inte vara lika ljuv som hon ser ut. Den nuvarande presidenten Viktor Justjtenko anses uträknad. Man tror på med en andra valomgång mellan Viktor Janukovitj och Julia Timosjenko.

Att vara valövervakare innebär att man får de miljöer och möta folk som man inte får göra på en turistresa. Vi valövervakare delas upp i team två och två tillsammans med en tolk och en chaufför.

Det kommer att krylla i Ukraina av valövervakare, inte bara från OSSE, Europarådet och EU utan också från en mängd NGOs för MR-frågor. Detta är ett påtagligt och konkret sätt att arbeta för demokratin!

Inga kommentarer: