tisdag 19 januari 2010

Positivt val i Ukraina

I går kväll kom jag hem efter att ha deltagit i den internationella övervakningen av presidentvalet i Ukraina i söndags. Det blev en mycket positiv upplevelse för alla oss som var övervakade valet. Snyggt, hederligt och okorumperat var det gemensamma omdömmet. Många av oss har varit med i valövervakningar tidigare och upplevet många dåliga val. Detta val kan ses som en bekräftelse på att Ukraina är på väg att mogna som demokrati. Drygt 65% röstade i valet

Men vi valövervakare följer bara själva valproceduren. Kampanjen mellan de 18 presidenkandidaterna var ganska smutsig och full av anklagelser. Det fick vi höra när vi dagen före valet fick träffa representanter för de olika kandidaterna.

Eftersom ingen av kandidaterna fick 50% eller mer väntar en andra valomgång den 7 februari mellan Viktor Janukovitj och Julia Timosjenko. Avgörande blir hur stödet från de övriga kandidaternas väljare fördelas mellan dessa bägge. Jag hoppas på Julia. Inte för att jag vet så mycket om hennes politik. Men det är spännande med kvinnor som når den politiska toppen. Hon lär vara kompetent, karismatisk och mycket sugen på makt. Hon satsar på en framtoning som Ukrainas moder. Så heter också hennes parti Moderlandet. Allt talar för att det blir en tuff och hård kampanj mellan henne och Janukovitj. De lär avsky varandra. Hoppas att det inte blir en smutsig kampanj.Om detta handlar en intressant artikel i Svenska Dagbladet idag.

2 kommentarer:

Lennart Bladh sa...

Vad spännande Helena! Att åka och bevaka.

Lennart Bladh

Helena Bargholtz sa...

Hej Lennart!

Ja det var spännande att bevaka valet. Tyvärr kan jag inte vara med på den andra omgången den 7 februari pga andra åtaganden.

Bästa hälsningar