måndag 6 oktober 2008

Hon älskade av Helena Henschen

Helena Henschen har en stor spännande familj med bakgrund i det kulturella Stockholm under förra århundradet. För fyra år sedan utkom hennes kritikerrosade roman I skuggan av ett brott, som handlar om de mycket uppmärksammade sydowska morden. Hennes morbror sköt sin far och därefter sin hustru och sig själv. Detta förblev länge en mörk familjehemlighet för Helena och hennes syskon.

Säkert uppmuntrad av en stora framgången med den boken har hon gripit sig an sin farmor Signe Henschen, dotter till den fömögne bankiren och mecenaten Ernest Thiel. Även Signes familj hade en mörk bakgrund. Ernest lämnade sin hustru och fem barn, ett ännu inte fött, och rymde med barnflickan. En skandal i dåtidens Stockholm, nästan i klass med de sydowska morden. Signe var gift två gånger, fick sex barn och hade en långvarig kärlekshistoria med en tysk läkare. Hon var stark, modig och hårt engagerad bl.a. i kampen mot nazismen.

Romanen Hon älskade (Brombergs) bygger på Signes dagböcker, brev, anteckningar och Helenas egna efterforskningar. Jag är helt fängslad av Helena Henschens båda böcker och hoppas hon har fler anhöriga att berätta om.

Inga kommentarer: