tisdag 14 september 2010

Fel om valsedelsstrykningar

I gårdagens blogg skrev jag att valsedlar med strykningar blir ogiltiga. Så är det inte. Jag har fått en kommentar om detta från Helena Ihrstedt på valmyndigheten. Så här förhåller det sig.

Valsedeln blir inte ogiltig om du stryker över en kandidat. Man bortser helt från att du markerat något på valsedeln på det sättet. Det blir en fullt godkänd röst.

I och med att möjligheten att personrösta infördes bestämdes i vallagen (riksdagsbeslut) att strykningar inte längre skulle tas hänsyn till.

Under den tid som det togs hänsyn till strykningar så påverkade de ändå i verkligheten i det närmaste aldrig valresultatet (möjligen någon gång i kyrkovalet). För att den kandidat som stod på första plats på valsedeln skulle flyttas ned ett steg krävdes att 50 procent + 1 av väljarna i valkretsen strukit samma kandidat. I så fall hade kandidat 2 i stället blivit första namn på listan och den strukne nummer 2. Det krävdes mycket stora insatser för att så många väljare ska göra en gemensam aktion.

Väljarna har mycket större möjlighet att med personröstning "lyfta upp" en kandidat som man vill ha eftersom det i kommunvalet bara krävs att 5 procent eller lägst 50 väljare kryssat på samma kandidat inom valkretsen/kommunen. I landstingen krävs 5 procent eller 100 kryss. I riksdagsvalet är det något svårare eftersom det ännu krävs kryss på 8 procent av partiets röster i valkretsen. Det finns förslag om att procentsatsen i riksdagsvalet ska sänkas till 5.

Tack Helena för att du uppmärksammat mig på detta.

Inga kommentarer: