fredag 11 december 2009

Res en staty i riksdagen av Selma

Jag tycer inte Selma Lagerlöf fått tillräcklig uppmärksamhet i med ia med anledning av att det igår var 100 år sedan hon fick Nobelpriset i litteratur.

Jag var i alla fall Selma i maffig hatt och boa på Liberala Kvinnors glögg i riksdagens partimatsal. Mycket uppskattat! Christer Nylander (FP) vice ordförande i kulturutskottet och jag höll var sitt tal om Selma. Jag berättade bl.a.a följande om Selma.

Selma Lagerlöf är den första svenska kvinna som fått pryda en svensk sedel. Symptomatiskt kanske att det är den lägsta sedelvalören hon finns på. Hon är också den första svenska kvinna som fått Nobelpris. I år är det 100 år sedan det inträffade. Förra året firades 150 års minnet av hennes födelse och nästa år kan vi uppmärksamma 70 års minnet av hennes bortgång. Så nog är Selma värd att uppmärksammas lite extra just nu.

Selma var en beundransvärd kvinna, inte bara genom sitt enastående författarskap, som skicklig lantbrukare på barndomsgården Mårbacka och med näsa för affärer. Hon blev med tiden mycket förmögen. Selma engagerade sig tidigt i kampen för kvinnas rösträtt. Visst förefaller det märkligt att hon kunde få Nobelpris men inte var betrodd att rösta i allmänna val. Hon gick med i demonstrationståg och vädjade vältaligt till kyrkans och riksdagens män att se till landets bästa och släppa fram kvinnorna.

Att Selma var liberal råder ingen som helst tvekan om, även om vissa påstår att hon skulle varit socialist. Hon blev medlem i Frisinnade landsföreningen 1916 och var organiserad liberal livet ut. Hon skrev också under uppropet för Folkpartiets bildande 1934. På kommunal nivå hade hon uppdrag som första kvinna i kommunalnämnden och fattigvårdsstyrelsen i dåvarande östra Ämteviks kommun. Under andra världskriget, hjälpte hon intellektuella, bl.a. Nelly Sachs att undkomma nazisternas förföljelser.

Selma Lagerlöf är tveklöst en av våra främsta liberala märkeskvinnor.Hon borde uppmärksammas mer genom en staty nära riksdagen

Inga kommentarer: