onsdag 14 oktober 2009

Rätt kvinna vann Livelihood Award

Right Livelihood Award, det alternativa Nobelpriset, kommer i år att gå till Catherine Hamlin som grundat Fistula-sjukhuset i Etiopien. Hamlin har ägnat femtio år till att behandla och bota fistula och har genom sitt arbete gett liv, hälsa och självkänsla tillbaka till tusentals av Afrikas allra mest utsatta kvinnor.
- Right Livelihood Award har gjort ett fantastiskt val genom att hedra en feministisk hjältinna som Catherine Hamlin. I en värld där barn föder barn och unga flickor som knappt blivit tonåringar blir mammor behövs kloka, modiga och beslutsamma läkare som Hamlin. Två miljoner kvinnor världen över lider av fistula, ett helvete som ofta uppstår när livmodern spricker på grund av att den gravida flickan inte vuxit färdigt eller på grund av långdragna förlossningar. Jag är mycket stolt över att Liberala Kvinnor under många år stött Catherine Hamlins arbete.
Det säger Birgitta Ohlsson, förbundsordförande för Liberala Kvinnor.
Liberala Kvinnor har det senaste året i en stor kampanj samlat in tusentals strumpbyxor Fistula-sjukhuset i Addis Abeba. I dag har Hamlins insatser vuxit till ett globalt expertcenter för botande av fistula och Liberala Kvinnor är sedan länge en av samarbetspartnerna.

Jag är tidigare styrelseledamot i den svenska insamlingsstiftelsen för Fistulasjukhuset och besökte då sjukhuset i Addis Abeba i Etiopien. Det var en stark upplevelse för mig. Jag gläds av hela mitt hjärta för att Catherine har fått denna fina utmärkelse. Jag hoppas hon orkar komma till Stockholm för att ta emot priset den 4 december. Läs om sjukhuset och stöd det. http://www.fistulasjukhuset.se/

1 kommentar:

anquest sa...

Tack Helena för att du lyfter fram denna glädjande nyhet om Dr Catherine Hamlins Right Livelihood Award. Hennes livsgärning är enorm och priset har genom Fistula stiftelsens nominering visat att alla politiská kvinnoförbund i Sverige, Hem&Samhälle samt Fredrika-Bremer-Förbundet gläds med Dr Hamlin och hennes team på sjukhuset i Addis Abeba. Där får tusentals kvinnor hjälp med operation av sina sargade underliv efter svåra förlossningskador. En operation som återger dem sitt människovärde efter att ha varit utstötta ur sociala gemenskapen.
Hjälpen till sjukhuset behövs även i framtiden. Läs mer om hur du kan hjälpa på www.fistulasjukhuset.se
Anita Lilja-Stenholm, Fredrika-Bremer-Förbundet