torsdag 19 mars 2009

267 riksdagsledamöter skrev på upprop om Dawit Isaak

Idag har jag tillsammans med riksdagsledamöter från flera partier agerat för att den svenske och eritrianske medborgaren och journalisten Dawit Isaak ska frisläppas från sitt fängsliga förvar i Eritrea där han sitter sedan länge, fängslad på oklara grunder.

267 riksdagsledamöter har skrivit på ett upprop om detta, som min partikamrat Cecilia Wigström tagit initiativ till. Cecilia har länge arbetat för att Dawit Isaak ska friges.

Att så många skrev under uppropet till Eritreas president med krav på att Dawit Isaak släpps fri är otroligt bra. Det här är stark markering från svenska folkets valda representanter och borde göra intryck på Eritreas president.

I uppropet framhåller vi att vi är oerhört bekymrade för Dawits hälsa. Han har hjärtproblem, det vet vi sedan tidigare och det finns diabetes i familjen. Att han enligt uppgift har åkt in på sjukhus visar tydligt att mer än sju år i de fruktansvärda eritreanska fängelserna, med brist på mat, vatten och hygien, självklart tär allvarligt på hälsan. Dawit får inte gå samma öde till mötes som en annan svensk medborgare som avled i ett eritreanskt fängelse för något år sedan för att han inte fick sin diabetesmedicin.

I dag har vi överlämnat uppropet och listorna med underskrifter till Eritreas ambassad, som ligger i Torsvik på Lidingö. Efter stor tvekan från ambassaden släpptes Cecilia in med vi andra i sällskapet fick vänta utanför. Cecilia fick löfte om att uppropet och listorna ska skickas med diplomatpost till presidenten. Hoppas löftet uppfylls.

Inga kommentarer: