torsdag 3 oktober 2013

Intervju i Expressen ang Birgitta Ohlssons framgång i Folkpartiets provval


I går intervjuades jag av Expressen med anledning av att Birgitta Ohlsson vunnit Folkpartiets i Stockholms stad provval till riksdagen.

Så här blev intervjun.


Bargholtz :Kampanj kan ligga bakom stödet
Folkpartiets provval visar att medlemmarna i Stockholm ger större stöd till EU-minister Birgitta Ohlsson än till partiledaren Jan Björklund.
Landstingsledamoten Helena Bargholtz menar att en kampanj från Liberala kvinnor kan ligga bakom.
– Det är ingen hemlighet att det finns kritik mot Jan Björklund och partiledningen mot att vi inte lyfter jämställdhetsfrågorna bättre. Vi måste bli bäst på dem igen, säger hon till Expressen.se.
Helena Bargholtz är landstingsledamot i Stockholm, samt före detta riksdagsledamot och ordförande för Liberala kvinnor. Hon tror att en röstkampanj från hennes just Liberala kvinnor kan ligga bakom Birgitta Ohlssons seger över självaste partiledaren.
– Jag är inte ett dugg förvånad. Hon är väldigt populär, väldigt duktig och hon står för grundläggande värderingar för oss kvinnor i Folkpartiet, säger hon.

"Ingenting är självklart"

Hon menar att det inte är någon hemlighet att det finns kritik mot Jan Björklund och partiledningen mot att jämställdhetsfrågorna inte förs fram.
– När man tittade på de som kandiderar till riksdagen så var två tredjedelar män och en tredjedel kvinnor. Och Liberala kvinnor har gått ut med en kampanj för att rösta just på kvinnor, säger hon.
Kan det vara början på en förändring i partiet?
– Ja, jag hoppas det. Nu ska vi ha ett landsmöte om några veckor och jag hoppas att vi markerar att vi är det bästa jämställdhetspartiet.
Kan Birgitta Ohlsson komma att nomineras före Jan Björklund?
– Det tror jag inte. Hon kommer säkert att stå på andra plats. Men valberedningens förslag kommer bli att partiledaren står överst.
Är det självklart?
– Ingenting är självklart i politiken. Det är klart att det skulle vara en markering mot partiledaren om han inte skulle stå överst, säger Helena Bargholtz.

Inga kommentarer: