onsdag 25 september 2013

Dålig upphandling av skärgårdstrafiken måste stoppas


Oron har varit stor bland skärgårdsbefolkningen och besökare inför upphandlingen av sjötrafik i skärgården. Vi i Folkpartiet i landstinget såg goda möjligheter att förbättra sjötrafiken. Men när upphandlingen utformades såg vi flera svaga punkter som vi inte kunde gå med på.
Det handlar främst om försämrade turlistor, risken för en monopolliknande situation, dåliga möjligheter för små rederier och mindre trafik med de klassiska ångbåtarna.
Många inslag i upphandlingen skulle innebära försämringar för boende, besökare och näringsidkare och ett problem för alla som vill se en levande skärgård.
Folkpartiets landstingspolitiker och många, många andra, engagerade i skärgårdens utveckling, protesterade kraftfullt. Och med lyckat resultat. Nu har beslutet i landstinget om upphandlingen skjutits upp. Förhoppningsvis dras det tillbaka av det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm.
Istället måste vi snabbt få en strategi för hur en bra skärgårdstrafik kan upprätthållas. Sedan behövs en långsiktig lösning som verkligen innebär förbättringar – inte försämringar av sjötrafiken i skärgården.

2 kommentarer:

Cecilia Elving sa...

Skärgårdsupphandlingen är en mycket viktig fråga som med rätta har engagerat många. Ett varmt tack för den beslutsamhet som FPs landstingsgrupp och Birgitta Rydberg har visat i frågan!

Helena Bargholtz sa...

Tack Cecilia för din kommentar.
Efter att jag skrivit mitt inlägg har upphandlingen stoppats. FP kommer att medverka till en bättre upphandling.
Kram