måndag 11 mars 2013

Löjets skimmer över Riddarhuset

 Jag läste den 6 mars i Dagens Nyheter att Carl Lagercrantz, Lidingöbo och bekant till mig, i en motion till Riddarhuset föreslår att kvinnor som tillhör Riddarhuset ska få samma rättigheter som männen och företräda ätten som huvudman. I dag går inte detta utan det är den äldsta levande sonen eller om sådan inte finns huvudmannens bror som ersätter när huvudmannen dör.

Frågan är inte ny för Riddarhuset. När den tidigare varit uppe har motståndarna som är i majoritet hänvisat till Riddarhusordningen från 1866. På den tiden hade kvinnor inte allmän rösträtt. Kanske anser adelns träbockar och mörkermän att kvinnor inte borde ha det idag heller?

 Riddarhuset är numera en förening som alla andra och man borde välkomna och ta till vara den kompetens och kunskap som kvinnor tillför. Jag vet att det trots allt finns moderna och kloka adelsmän som förstår kvinnors värde även i adliga sammanhang.  Dit hör min partikamrat Carl B Hamilton, liksom Gustaf Douglas och nu Carl Lagercrantz. Men stofilerna i Riddarhuset ser kanske hellre att adelsätterna dör ut än att låta kvinnor bli huvudmän.

Inga kommentarer: