tisdag 1 februari 2011

Ge Frida chans till jobb.

Jag är en flitig radiolyssnare,särskilt P1 och P2. I morse hörde jag på ett bra och viktigt inlägg i radions P1- Godmorgon. Länk här
Det handlade om unga Frida som inte lyckats få ett jobb och nu mådde allt sämre.
Ungdomar och unga vuxna (15–25 år) är en grupp med ökande psykisk ohälsa. I många fall förorsakas den av arbetslöshet och känslan av att inte duga till, att vara värdelös.

Insjuknande i psykossjukdomar är vanligast i 20-årsåldern. Det ställer krav på nya angreppssätt och effektiv behandling anpassad till åldersgruppen. Redan idag samarbetar arbetsförmedlingen, försäkringskassan och primärvården för att hjälpa dessa ungdomar. För att orka söka jobb måste dessa undomar få en snabb och effektiv hjälp av både psykolger och läkare. Men ingen ung människa som blir sjuk för första
gången ska behöva uppleva sjukhusmiljön. Istället ska, anser Folkpartiet, hon eller han bli omhändertagen av ett mobilt team eller på en särskild mottagning.

Fridas problem är förorsakat av den höga ungdomsarbetslösheten. Allt ont den för med sig är ett av de allra största samhällsproblemen. Att hitta bra modeller för att motverka den är högprioriterat av Folkpartiet i regringen.

Det måste finnas många olika vägar in på arbetsmarknaden. Alla är inte stöpta i samma form. Folkpartiet vill uppvärdera de praktiska yrkesutbidningarna. Unga ska kunna lära sig ett yrke direkt på arbetsplatsen. Danmark och Tyskland har en lägre arbetslöshet än Sverige. Där får många unga in en fot på arbetsmarknade genom lärlingsjobb. Trygga villkor för lärlingarna skapas där genom ett samarbete mellan staten, facket och abetsgivaren. Låt oss. lära av deras goda exempel. Det ger nya chaser för Frida och många andra ungdomar som idag är arbetslösa.

Inga kommentarer: