måndag 12 maj 2014

EU behövs för att sätta stopp för människohandelnUnder hundra dagar tvingades hon ha sex med fem svenska män per dag. Hallickarna tjänade nästan en miljon kronor på den 21-åriga rumänskans kropp. De dömdes för koppleri i tingsrätten i november förra året. Ytterligare tio prostituerade tros ha kontrollerats, ingen av dem vågade vittna. Det här är en i raden av hänsynslösa rumänska prostitutionsligor som passerat svenska domstolar de senaste åren.

Om slavhandeln i EU ska bekämpas är nödvändigt att Europol omvandlas till ett europeiskt FBI och Eurojust till en europeisk åklagarmyndighet. EU-kommissionen har slagit larm att människohandeln ökar, att färre människohandlare fälls och att ynka sex medlemsländer infört den nya hårdare EU-lagstiftningen. Svensk polis varnar för att sexhandeln blir allt mer maffialiknande. Topparna som styr verksamheten sitter i Rumänien, eller i andra länder, på tryggt avstånd från svensk rättsskipning. I Frankrike uppskattar myndigheterna att upp emot 90 procent av landets prostituerade är utlänningar och många föremål för organiserad brottslighet.


Sexhandeln en av de mest lukrativa inkomstkällorna för organiserad brottslighet i Europa, enligt FN:s organ för bekämpande av droger och kriminalitet. Samma fria rörlighet som vi behöver för att öka välståndet i Europa gör det tyvärr också möjligt för kriminella att föra slavar från land till land i unionen. Till skillnad mot droger kan en kropp säljas gång på gång.


Om vi vill bekämpa slavhandeln och samtidigt värnar den fria rörligheten behöver EU ett europeiskt FBI med mandat att genomföra spaning, brottsutredningar och operativa tillslag i hela unionen.


Det är också nödvändigt att EU-länderna konfronterar män efterfrågan på prostitution som är roten till hela könshandeln. Det är absurt att det är förbjudet att röka på krogar i unionen men tillåtet att köpa människor. Handeln med människors underliv är en skamfläck för EU vars fundament är mänskliga rättigheter. Vi måste en gång för alla slå fast att människokroppen inte är en handelsvara.


Jenny Sonesson, kandidat Europaparlamentet (FP)
 Helena Bargholtz, landstingsledamot (FP)

Artikeln är publicerad i Lidingö Tidning 2014-05-09


 
  Surfa överallt!
  Surf är abonnemanget för dig som vill använda din surfplatta överallt.
  {0}
  Favorit


  {0}
  Favorit
  {2}
   {0}
   

       

  Inga kommentarer: