fredag 9 april 2010

Spännande politisk kvinna tar makten i Kirgizistan

Otäcka oroligheter har brutit ut i Kirgizistan, en av dessa "bortistanländer". En god vän och partikamrat, Bonnie Bernström, har under många år arbetat som konsult med att utbilda framför allt kvinnor i demokrati i dessa länder. Jag har medverkat i en av Bonnies kurser just i Kirgizistan och upplevt hur viktigt det är att kvinnorna får lära sig hur de kan spela en roll i politiken. Bonnie är mycket uppskattad.

Därför var det roligt att i dagens Svenska Dagblad få läsa om en kvinnlig ledare, Roza Otunbajeva, som nu tagit makten. Hon är en av Bonnies adepter och goda vän och Bonnie är också citerad meednd mycket positiva omdömmen om henne. Svenskan skriver att den nya ledaren må vara ett hopp för det politiskt och ekonomiskt sargade Kirgizistan, men hon kämpar mot enormt starka krafter såväl innanför som utanför landets gränser.

Så det är bara att hålla tummarna hårt för att det ska gå henne och landet väl.

1 kommentar:

Cecilia Wigström sa...

Jag hörde Roza Otunbajev tala när hon i februari deltog i OSSE:s parlamentariska församlings vintermöte i Wien. Hon talade för vikten att respektera mänskliga rättigheter på ett sätt som är ovanligt för de politiker från Centralasien som jag annars träffar. Hon imponerade verkligen. Så vi får verkligen önska henne lycka till.