lördag 2 maj 2009

Jobbskatteavdraget- hur smart är det just nu?

Mona Sahlin träffade regeringens akilleshäl när hon i sitt första maj tal tog upp pensionärerna och jobbskatteavdraget. Detta avdrag får ju inte de och inte heller alla de som nu blir arbetslösa. Regeringen gick visserligen till val på att skattemässigt gynna de som jobbar. Men det var i ett läge när det var gott om jobb. Idag när så många, som inte vill något hellere än att ha ett jobb, tvingas till arbetslöshet ter sig jobbskatteavdraget för dem som ett hån. Samma för pensionärerna som räknade med att bli kompenserade för jobbskatteavdraget men som upptäckt att de inte blir det. De är, begripligt nog, ilskna och upprörda.

Det är i och för sig intressant att Mona Sahlin lovar att kompensera pensionärerna om sossarna kommer till makten, i stället för att lova avskaffa jobbskatteavdraget. Hon vill ju höja skatterna. Det naturliga vore då att avskaffa avdraget.

Jag vill verkligen principiellt inte höja skatter. Men med tanke på det rådande läget på arbetsmarknaden just nu och att jag anser att de pensionärer, som inte jobbar, drabbas orättvist av att inte få jobbskatteavdraget, kunde det vara läge för regeringen att avskaffa det.

Det blir sannolikt en besvärlig fråga för oss i nästa års valrörelse.

Inga kommentarer: