torsdag 30 december 2010

Inga vindkraftverk på Långängen

Konstnären Lars Jonsson, känd för sina fantastiska fågelillustrationer, uttrycker tillsammans med filmaren Jan Troell på DN Debatt stor oro över den pågående utbyggnaden av vindkraften. Vindkraftverk har en avgörande visuell inverkan på landskapet och detta oroar många människor. Dit hör jag som ser under mina sommarveckor på Gotland hur de många vindkraftverken förändrar det unika gotländska landskapet,
Läs inlägget här
Folkpartiet vill fortsätta bygga ut vindkraften i enlighet med Alliansens energiöverenskommelse med beaktande av natur-och kulturvärden samt av friluftslivets intressen. Det låter sig sägas. Men hur många vindkraftverk kan då byggas och var?
Dessutom har försvaret markerat att dess verksamhet störs av vindkraftverken.

Jag vet att många är positiva till vindkraft, ren och förhållandevis billig när den fungerar. Men som ofta när det gäller kontroversiella byggnationer så gäller väl här NIMB, Not In My Backyard.

Vem skulle vilja se vindkraftverk på Lidingö, t.ex på Långängen och Elfvik?

tisdag 28 december 2010

"Visselpipor" behövs inom vården

Efter en skön, fridfull vecka utan många tankar på politik blev jag uppiggad av att läsa inlägget i dagens DN av Folkpartiets duktiga landstingsråd Birgitta Rydberg och Anna Starbrink om vikten av meddelarskydd i all offentlig verksamhet, även privat driven.
Läs inlägget här

Frågan har politiskt stötts och blötts länge. Alla anställda i offentligt drivna verksamheter måste kunna agera som "visselpipor", också i privat, offentligt finansierad, verksamhet när de upptäcker något allvarligt fel. Men aktiebolagslagen lägger hinder i vägen för den grundlagsskyddade meddelarfriheten med kravet att företaget inte får skadas ekonomiskt.

Att någon upptäcker missförhållanden i ett bolag och slår larm om detta borde inte ses som en skada för företaget. Tvärtom kan missförhållandena rättas till och i förlängningen leda till en bättre ekonomisk situation.

måndag 20 december 2010

RUT motmedel mot trilskande kommuner

I dagens DN uttalar äldremininster Maria Larsson att hon och regeringen vill tvinga kommunerna att se till att det blir konkurrens i hemtjänsten. Läs artikeln www.dn.se/nyheter/sverige/kommuner-ska-tvingas-tillata-privat-hemtjanst

Valfrihet för de äldre är en mänsklig rättighet. Det är därför förkastligt att vissa kommuner, som Malmö och Göteborg med socialdemokratiskt styre, vägrar de äldre den möjligheten.

Min egen kommun Lidingö har naturligtvis infört valfrihet i hemtjänsten. Detta var jag med om att införa under min tid som vice ordförande i äldre-och hanikappnämnden. För oss folkpartister är detta självklart.

Ett bra motmedel finns mot trilskande kommuner som vägrar valfrihet för äldre. RUT ger den valfriheten. Med den skattereduktion som RUT erbjuder blir det nog i allmänhet inte dyrare för de äldre att använda RUTtjänster i stället för den kommunala hemtjänsten. Många kommuner har höga taxor.

S och V gillar inte RUT. Naturligt om man som de inte vill ge de äldre valfrihet.

torsdag 16 december 2010

Stingslig opposition på landstingsmötet

Nu har jag avverkat mitt första budgetmöte i Stockhlms läns landsting. Under två fulla dagar debatterades och beslutades om användningen av de 70 miljarder som budgeten omfattar.

Trafiken dominerade första dagen och vården den andra dagen. Folkpartiets båda landstingsråd, Birgitta Rydberg och nyvalda Anna Starbrink, gjorde mycket bra ifrån sig.

Men oppostionen S ,V och MP, hade svårt att hävda sig. Det är helt uppenbart att de är splittrade. Det framgick av deras olika yrkanden och framför allt när vänsterns Birgitta Sevefjord i ett utbrott ansåg att det var så odemokratist att bunta i hop oppositionspartierna. De var minsann valda som olika partiet.

Allianspartierna hade inga som helst svårigheter att visa sin samhöighet. Skönt nog.

fredag 10 december 2010

Akutsjukvård för min del

I går kväll på förbundsmötet i Folkpartiet Stockholms län blev det klart med uppdragen för folkpartisterna i landstinget. Förhandlingarna inom landstingsalliansen har gett hyfsad utdelning för FP med flera ordförande och vice ordförandeuppdrag. Själv blir jag vice ordförande i den nybildade programberedningen för hälso-och sjukvård. Det ser jag fram emot. Många Lidingöbor som jag träffar i Lidingö Centrum har erfarnheter och synpunkter på denna. Men jag vet att de också förväntar sig av mig och övriga landstingspolitiker från Lidingö att vi ska bevaka att frågan om Lidingö Hospice ska få en bra slutlig lösning.

Så jag får arbeta med detta över parti- och blockgränser med Paul Lindquist(M), Kjell Treslow(M) Lars Björndahl(M) och Anders Lönnborg(S).

onsdag 8 december 2010

Oartigt av äldre att nobba sittplatser

Jag har sett det så många gånger På tunnelbanan/ bussen reser sig en ung man/kvinna och erbjuder en stående äldre person sin plats. Denne tackar nej, ibland med en spydig kommentar ”Så gammal ser jag väl inte ut”. Generad sätter sig den avsnoppade ungdomen igen. Jag är övertygad om att ungdomar, som råkat ut för detta, aldrig igen erbjuder sin plats till äldre. Det är så trist att det finns äldre som vägrar ta en erbjuden plats. Även om man inte känner sig behöva platsen kan man väl ändå ta emot vänligheten.

Så många klagar på att ungdomar uppträder ohyfsat mot äldre. Visa då vänliga ungdomar att deras omtanke uppskattas.

söndag 5 december 2010

Bra avslöjande av Wikileaks

Jag vet ännu inte vad jag ska tycka om Wikileaks. Men idag blev jag glad när jag läste i Svenska Dagbladet att Wikileaks kunde avslöja att Sverige stoppade USA:s fångflyg. Läs artikeln här

När jag var ledamot i riksdagens konstitutionsutskott granskade vi 2004 hur de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery hade avvisats från Sverige 2001. Det skedde under vedervärdiga förhållanden på uppdrag av CIA. Den dåvarande regeringen under Göran Persson fattade beslutet. Jag minns att vi hade stora svårigheter att få klarhet i hur beslutet fattas och i realiteten av vem. Vilken roll utrikesmininster Anna Lindh spelade fick vi aldrig reda på. Uppgift stod mot uppgift. Hon kunde ju inte heller frågas ut eftersom hon då inte längre fanns i livet.

Förhoppningsvis har Wikileaks agerande denna gång lett till något positivt. Inga omänskliga, hemliga fångtransporter från Sverige på uppdrag av USA.

onsdag 1 december 2010

Mina konstiga inlägg

de senaste dagarna beror på att jag haft svårt att lära mig länka. I mina ansträngningar har jag råkat publicera inlägg som inte alls borde kommit ut i cyberrymnden.

Men nu klarar jag länkandet tack vare hjälp från tålmodige och pedagogiske Ola J.Hedin, Lidngö Folkpartis duktige webbmaster.

Stort tack Ola!
aaaaaa
Intressant?
nnnnnn


Intressant?